Френският президент Еманюел Макрон защити днес плана си за увеличаване на пенсионната

...
Френският президент Еманюел Макрон защити днес плана си за увеличаване на пенсионната
Коментари Харесай

Макрон защити пенсионната си реформа

Френският президент Еманюел Макрон защити през днешния ден проекта си за увеличение на пенсионната възраст като част от ориентираните към бизнеса ограничения, за които се застъпва от идването си на власт през 2017 година, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Хората би трябвало да работят малко по-дълго, с цел да бъде системата финансово устойчива, сподели президентът. Той посети през днешния ден интернационалния пазар " Рюнжи " в южните покрайнини на Париж за първата социална полемика с френски служащи откогато депутатите започнаха да разискват препоръчаното от държавното управление законодателство за промяна на пенсионната система по-рано този месец, което стана мотив за поредност от стачки и митинги.

Законопроектът, по който се чака Сенатът да стартира разисквания на 2 март, планува повишение на пенсионната възраст от 62 на 64 години и изисква най-малко 43 години трудов стаж, с цел да се придобие право на цялостна пенсия, наред с други ограничения. 

Хората знаят, че приблизително ще би трябвало да работят малко по-дълго, защото другояче няма да можем да финансираме пенсионната си система както би трябвало, сподели Макрон.

Във Франция всички пенсионери получават държавна пенсия и се чака системата да навлезе в недостиг през идното десетилетие поради застаряването на популацията.

Президентът твърди, че препоръчаните промени ще " основат повече благосъстояние за страната, тъй като ще имаме повече отработени часове ". По думите му проектът ще разреши ранно пенсиониране за хора, които са почнали да работят по-млади или за позиции с тежки условия на труд като нощни смени, работа в студено време и носене на тежки товари.

" Вярвам в труда. Като президент към този момент шест години се боря за това и всички промени, които вършим, вървят в тази посока. Тъй като трудът е това, което ви носи заплата, което ви дава опция да издържате фамилията си ", сподели френският водач. 

Макрон направи пенсионната промяна основен приоритет за втория си мандат в акцията за преизбирането си предходната година. 

При първия му президентски мандат държавното управление предприе други промени за обезпечаване на по-голяма еластичност на френския трудов пазар и възкръсване на националната стопанска система. Те включваха улеснение на наемането и уволняването на служащи, понижаване на налозите за бизнеса и по-строг режим за приемане на помощи при безработица. 

Противници на промяната обаче настояват, че измененията ще нарушат действието на значима мрежа за обществена сигурност. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР